Wat is Shiatsu

Een korte uitleg:

Shiatsu is een lichaamsgerichte therapie die niet alleen naar de klacht kijkt, maar naar de mens als geheel. Tijdens mijn behandeling(en) lig je op een futon (mat) op de grond en heb je bij voorkeur dunne, loszittende kleding aan. Ik oefen druk uit met mijn vingers en/of handen (soms ook ellebogen, knieën) om zodoende de natuurlijke, inwendige lichaamsenergie te herstellen. 

Naast de behandelingen op de mat geef ik ook behandelingen op een speciaal daarvoor ontworpen stoel.  Shiatsu stoelmassage wordt veel toegepast in werksituaties, maar kan ook heel goed als therapeutische behandeling in de praktijk ondergaan worden. Dit is een korte, effectieve en vitaliserende vorm van Shiatsu.  

Het Japanse woord ‘Shiatsu’ betekent ‘vingerdruk’. Shiatsu is qua traditie Japans maar de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft van oudsher invloed gehad. Shiatsu kent verschillende stijlen en stromingen die allen berusten op deze traditionele oosterse geneeskunde (TCG) en gaat uit van het holistische principe. Dit betekent dat ik kijk naar alle facetten, de fysieke, mentale, emotionele en spirituele aspecten van jou als mens. 

In tegenstelling tot de westerse filosofie, waar we uitgaan van een rechtlijnig proces, ziet de oosterse filosofie dat alles wat er voorvalt in verband staat met het geheel.

Door middel van Shiatsu komt lichaam en geest weer in balans.

Een voorbeeld:

Hoofdpijn treedt volgens de oosterse traditionele geneeskunde niet alleen op in het hoofd. Het is ook niet alleen maar een pijn. Je kunt het niet behandelen zonder dat je kijkt naar de oorzaak. Zo kan het dat hoofdpijn bij de ene persoon totaal anders behandeld wordt dan bij de andere persoon.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van acupressuurpunten, energiebanen (meridianen) en de systemen van de vijf elementen en Yin en Yang.

MOXA

Tijdens mijn behandelingen maak ik tevens gebruik van  Moxa, afhankelijk van de klacht. Moxa wordt gemaakt van bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Veelal verwarm ik specifieke meridiaanpunten hiermee (boven de huid).